Valoda: LVENRU
OK!

Ķīnas kāposti

   Pekinas un ķīnas kāposti Brassica rapa ir lapu dārzeņi, kurus mēs pazīstam kā svaigo dārzeņu salātus. Jau no nosaukuma redzam, ka izcelsmes valstis ir Ķīna, Koreja, Japāna un citas dienvid austrumāzijas valstis, kur vēl šobrīd šie ir ļoti populāri dārzeņi. Pekinas kāposti Latvijā ir populārākais veids, kurus sauc arī par ķīnas kāpostiem, bet ķīnas kāposti patiesībā ir nedaudz savādāks šo lapu dārzeņu paveids, kas lēnām ienāk Eiropas tirgū kā pakčoi, bakčoi un tml. Šo ķīnas kāpostu paveidu zinātaji iesaka tieši piedevās pamatēdieniem, gaļai kā apcepto dārzeņu maisījumus.

   Pekinas kāpostus audzē lielākie audzētāji vienā saimniecībā ap 10 ha,mēģinot izveidot nepārtrauktas aprites konveijeru – t.i. stādot agrās šķirnes jau agri pavasarī, lai iegūtu maksimāli agru ražu, vēlāk stādot vasaras, rudens un uzglabājamās šķirnes. Pie uzglabāšanas gan Latvijas audzētājiem ir diezgan daudz jāpiestrādā, jo ilgāk par martu tā īsti nevienam arī nav izdevies saglabāt kvalitatīvus pekinas kāpostus. Šī veida dārzeņiem uzglabāšanā nepietiek tikai ar dzesēšanas kameru un konstantu temperatūru, tiem ir nepieciešama arī mākslīgā klimata iekārta, kas var nodrošināt speciālu gaisa sastāvu tieši atbilstoši pekinas kāpostiem( tāda ir uzstādīta sia Dimdiņi agro noliktavās) Tāpat var rasties problēmas, ja mēģinam vienā telpā ar šo dārzeni glabāt pārējos dārzeņus, kuru elpošana  atšķiras.

   Pekinas kāpostā ir augsts C vitamīna saturs, kā arī A vit. Un dzelzs, bet radniecīgajā ķīnas kāpostā vai pakčoi šī uzturvērtība ir vēl augstāka.